måndag 17 december 2012

Ett himmelskt recept


Okej, såhär är det dårå, här kommer Albas Saffranskokoskola, inklusive alla hemliga knep och tips:

1 burk kokosmjölk. Jag har en teori om att eftersom kolakokning handlar om att liksom koka bort vattnet, kan det vara en smart idé att bara ta den tjocka biten av kokosmjölken, och hälla bort den vattninga direkt. Detta ska testas, kanske i morgon. Jag har också en teori om att det går att göra varm choklad på den vattniga kokosmjölken. Vidare rapport kommer. Och jag tror att jag börjar om med receptet.

1 burk kokosmjölk
Typ 2 dl socker
Typ 0,5 dl sirap
En nypa salt
En nypa saffran
Kanske lite vaniljsocker? Det hade jag inte i, men jag tror starkt på det.
En stor portion tålamod

Nedhäll alla ingredienser i en kastrull som är lite större än du tror att den behöver vara. Spara tålamodet, du kommer att behöva det. Koka upp under ivrig omrörning (mest för att det blir roligare så).

Koka på svag värme - sådär lagom så att det bubblar men inte bränner fast - i alldeles för lång tid. Jag menar det. Det tog mig en och en halv timme i morse. Minst. Det är också därför jag tror att det kan vara en bra idé att hälla bort det tidigare nämnda kokosvattnet. Rör om då och då. Se inte på teveserier om du inte har bra självkontroll och kommer ihåg att pausa för att röra om då. Det har jag, naturligtvis, så jag får se på QI samtidigt.

När det börjar tjockna är det dags att hålla lite bättre koll (börja till exempel inte prata med din sambo om inte hon också vet att du gör kola och kan påminna dig då och då...) för när som helst kan den vara klar! Testa detta genom att droppa ner lite massa (förslagsvis medelst en tesked) i ett glas kallt vatten och se om den blir fast nog. Den kommer bli ännu lite hårdare när den svalnat än den hinner bli i vattenglaset så ta det med i beräkningen. Om du i det här steget får för dig att smaka på kolan, så se till att ha en stol i närheten när dina knän viker sig av den sublima smakupplevelsen.

Häll ut den färdiga kolamassan på ett bakplåtspapper (eller två, lagda omlott i en djup plåt om du gör en större sats, tänk då på att hälla på det översta pappret så det inte rinner in i skarven) och låt svalna. Typ över natten eller så. Eller några timmar i alla fall. Du kan ställa ut den om det är kallt, eller in i frysen om du har plats (det har INTE vi), men då blir den kanske för kall och så får du vänta på att den blir rumstempererad innan du kan börja klippa upp den.

För nästa steg är att klippa upp den. Nu, till skillnad från under kokningen, är teveserier helt på sin plats. Ställ datorn på köksbordet och sätt igång ett avsnitt av till exempel Firefly (traditionellt kolaklippningsprogram). Det är en fördel att lyssna i hörlurar, för pappren prasslar rätt mycket.

Klipp kolan i fina bitar. Klipp bakplåtspapper i fina bitar. Sammanför dessa. Det Enda Rätta sättet att göra detta är att först linda in kolan i pappret, sen twista ändarna åt samma håll som pappret är lindat. Är ni med? Det kommer bli uppenbart när ni gör det i alla fall, för gör man på det här sättet, håller twistningen ihop hela alltihopet på ett sympatiskt vis, annars twistar man liksom upp pappret från kolan igen.


Om kolan har blivit för hård, går det att bryta den i bitar och antingen äta som de är med risk för tänderna och livhanken, eller slänga i när man kokar en till sats kola. Då smälter den ihop med den nya kolan, och det gäller bara att hälla upp den lite tidigare den här gången.

Om kolan bli för mjuk, så att den fastnar i pappret, kan man kanske använda den som pålägg, eller ha på glass. Annars går det också att knyckla ner den med bakplåtspapper och allt i en kastrull och smälta på låg värme tills det går att ta ut bakplåtspappret och sedan koka kolan till rätt tjockhet. Jag säger inte varför jag vet detta, men jag vet.


Diska inte ur kastrullen på en gång! Det korrekta sättet är att först låta den svalna (länge! man kan bränna sig ordentligt!), sen skrapa ur allt man kan med en sked och äta, sen ställa kastrullen i blöt. Då löser nämligen kolaresterna upp sig, och det blir superlätt att diska.


Här är lite kola som jag gjorde förra året. Det är vanlig kola (3 dl grädde, 3 dl socker, 1 dl sirap, 3-5 msk kakao, alla tips och knep samma), men den är fin ändå.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar